Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Primarul Moscovei, demis de preşedintele…

Primarul Moscovei, demis de preşedintele Rusiei

Lovitura de teatru in Rusia. Liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev, a semant un decret prin care l-a eliberat din functie pe edilul capitalei ruse, Iuri Lujkov, dupa 18 ani la putere, relateaza BBC.

„A pierdut increderea presedintelui rus”, se explica decizia demiteri primarului in varsta de 74 de ani. Decizia nu este deloc surpinzatoare tinand cont de valul de critici venit de la Kremlin spre omul care a stat in fruntea Moscovei din 1992. Daca Iuri Lujkov s-a grabit sa prezinte la televizor cat de bine traiesc rusii la Moscova, ca sa irite Kremliniul, Medvedev ar fi orchestrat o campanie de presa impotriva edilului.

Cum n-a mai suportat amanare, Medvedev a semnat decretul in timpul vizitei in China. Documentul il numeste edil pe viceprimarul Vladimir Resin. Potrivit Constitutiei ruse, seful statului are dreptuk sa-l dea afara pe primarul Moscovei si pe guvernatorii regionali, sa numeasca succesori fara sa mai fie organizate alegeri. Deocamdata Iuri Lujkov n-a comentat decizia presedintelui. Luni spunea doar ca nu va renunta la functie din proprie initiativa. Mandatul edilului urma sa expire anul viitor. Deja fostul primar al Moscovei si miliardara sa sotie, Elena Baturina, au fost adesea acuzati de coruptie. Iuri Lujkov a negat in numarate randuri ca si-ar fi favorizat nevasta in afaceri. 2,3 miliarde de euro este averea sotiei fostului primar, potrivit Forbes.
In ciuda traficului de cosmar si acuzatiilor de coruptie, Luzhkov ramane un om popular la Moscova, potrivit corespondentului BBC. Vicepresedintele partidului de guvernamant Rusia Unita, Iuri Lujkov este unul dintre cei mai puternici politicieni rusi, iar numele sau chiar a fost vehiculat pentru o posibila candidatura la presedintie.

evz.ro